Viasona té indexats 4.382 grups, 10.777 àlbums i 82.769 cançons

#5 secció al programa Catalunya Exprés de Ràdio 4 ::: Soroll

Ja està disponible la playlist de la tria temàtica de Viasona del diumenge 30 de juny

Segueix-nos a Facebook per estar al corrent de les últimes novetats

Ràdio

Maria Fuster

Com cada setmana, Viasona ha portat la seva tria de cançons a la secció que condueix al programa Catalunya Exprés de Ràdio 4 i que consisteix en una llista de reproducció de cançons que giren al voltant d'un tema. Aquesta setmana ens hem ocupat del SOROLL, perquè si busquéssim un antònim a la paraula música és molt probable que ens sortís soroll. La música són els sons organitzats harmònicament per ser agradable a l’oïda, el soroll és el contrari. Molesta, irrita i pot arribar a desesperar. Aquí fem un recorregut per les 10 cançons que en fan esmen.

El programa, que s'emet cada diumenge de 17 a 20h, ja es pot escoltar sencer aquí.

A continuació, el llistat de les cançons triades del diumenge 30 de juny (trobareu la playlist de l'Spotify al final de l'article):

Els Pets - “Soroll” - Agost (DiscMedi, 2004)

Els de Constantí ens regalaven el 2004 aquest meravellós àlbum que es diu Agost. La cançó que l’obra es diu “Soroll” i és una crítica en general a la societat i en concret a la mercantilització de la música. Segons Els Pets, la música que només es fa per vendre no és més que soroll.

Els Dracs - “Visca la Patum!” - Els Dracs (Concèntric, 1967)

Els Dracs, originaris de Molins de Rei, van ser una de les bandes de pop rock pionera en l’ús del català. Van traduir a aquesta llengua els èxits de The Beatles, Animals, entra altres. Aquesta cançó pertany al seu EP homònim de 1966. Aquesta cançó parla de la Patum, perquè si alguna cosa al món fa soroll és aquesta festa popular. Petards, diables, dracs, gent cridant, cantant... Mil sons que tots barrejats fan la mare de tots els sorolls.

Xarim Aresté - “Estaves al mig del merder” - El nus i altres mons (U98 Music, 2019)

El cantautor de Flix, Xarim Aresté, qui va ser veu i ànima del grup Very Pomelo ja ha publicat quatre àlbums i un EP d’ençà que va començar la seva carrera en solitari ara fa 6 anys. La cançó que fem referència pertany a l’últim àlbum publicat aquest mateix any i arrenca amb una estrofa que fa referència al soroll.
"Ah, t'has deixat tots els sorolls... I està massa fort, està massa fort (...)"

Pere Tàpies - “La cançó de les trompetes” - Cançó de les trompetes/ Mariano oh! Mariano (Subur, 1969)

Joan Collell, alias de Pere Tàpies, és un d’aquests artistes que no necessita presentació. Sempre amb la seva gorra i aquella panxa que el feien inconfusibles. Aquesta cançó es va publicar en un single, on també hi havia la cançó “Mariano oh! Mariano”. Està dedicada a la trompeta, la qual, segons Pere Tàpies, "és sorollosa, enfarfega, és cridanera".

Macedònia - “Sr. Wert” - Flors (DiscMedi / Blau, 2013)

El grup de les eternes adolescents, les Spice Girls més nostrades. Al seu disc Flors tenien una cançó dedicada al ministre d’educació d’aleshores, Jose Ignacio Wert, amb qui no compartien la seva visió el paper de la llengua dins l'educació. Aquí es parla del concepte fer soroll: Fer-se notar per aconseguir l’atenció i que les teves demandes siguin escoltades.

Orange Broek - “Soroll” - Soroll (Autoedició, 2013)

Orange Broek són un duo de Barcelona que fan synth-pop. La cançó es diu “Soroll” i pertany a un EP del mateix nom. És instrumental, però el títol ja justifica que formi part d'aquesta llista. El perquè li van posar aquest títol és un misteri, ja que sona realment bé.

Àtic – “Una cançó suau” - Temps d’amor (Picap, 1986)

Àtic va ser un grup de folk pop. La seva gràcia era la manera que tenien d’acoblar les tres veus dels seus components, dues noies i un noi. Aquesta cançó pertany al seu primer àlbum i recorda una mica a alguna balada de Simon & Garfunkel. Com el mateix nom indica és una cançó tranquil·la, que s’autoreivindica enfront de tot el soroll mundà per donar una mica de pau.

Marc Parrot - “Sense fer soroll” - Mentider (Música Global, 2005)

Marc Parrot publicava el 2005 l’àlbum Mentider que contenia aquesta cançó, “Sense fer soroll”. En ella parlava de totes les coses importants que es fan o són sense fer soroll: canviar, crear o estimar... El pas del temps, una llàgrima, el pensament...

Clara Peya - “Tot aquest soroll” -  Tot aquest soroll (Autoedició, 2013)

Aquesta cançó és de la compositora i pianista Clara Peya, natural de Palafrugell, que enguany ha rebut el Premi Nacional de Cultura 2019. Artista amb molta personalitat, aquí firma una cançó que pertany a un àlbum amb el mateix nom i on hi col·labora Judit Neddermann i Alessio Arena. “Tot aquest soroll” es refereix a tot el rebombori que fa la persona estimada dins de l'enamorat.

Esquirols - “El crit del silenci” - Colze amb colze (Edigsa 1976)

Esquirols fou també un grup de música nascut al Poble de l’Esquirol, conegut també com a Santa Maria del Corcó. Van ser un grup compromès amb el seu temps i que va arribar a una gran massa de gent. Formen part de la banda sonora d’una generació. Aquesta cançó comença amb una part recitada i després arrenca el cant. Aquesta cançó afirma que, en mig de tants sorolls entre els quals vivim, només aquell que coneix el silenci pot obrir camí.

Aquí us deixem la playlist perquè en pugueu gaudir:

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.