Viasona té indexats 4.233 grups, 10.487 àlbums i 80.643 cançons

#3 secció al programa Catalunya Exprés de Ràdio 4 ::: La Primavera

Ja està disponible el podcast del programa sencer i la playlist de la tria temàtica de Viasona del diumenge 9 de juny

Segueix-nos a Facebook per estar al corrent de les últimes novetats

Ràdio

Maria Fuster

Com cada setmana, Viasona ha portat la seva tria de cançons a la secció que condueix al programa Catalunya Exprés de Ràdio 4 i que consisteix en una llista de reproducció de cançons que giren al voltant d'un tema. Aquesta vegada la playlist està dedicada a LA PRIMAVERA, possiblement l'estació de l'any a qui més cançons han dedicat, amb permís de l'estiu. Arriba el bon temps i amb ell el bon humor; els dies comencen a fer-se llargs; és època de flors, de cerveses a les terrasses, d'amor i d'hormones revolucionades. Així que, abans que s'acabi, volem retre homenatge a aquest període de l'any tan ple de vidaida

El programa, que s'emet cada diumenge de 17 a 20h, ja es pot escoltar sencer aquí.

A continuació, el llistat de les cançons triades del diumenge 9 de juny (trobareu la playlist de l'Spotify al final de l'article):

La Troba Kung-Fú - “Flor de primavera” - A la panxa del bou (Chesapik, 2010)

La banda liderada pel carismàtic Joan Garriga firma aquesta cançó tan icònica d'aquesta estació de l'any i que té un aire com de cançó popular. Per ells, la primavera és l’esclat de la natura, de la vida, i es materialitza amb el florir de tota mena de flors.

Mishima - “Mateix la primavera” - Ara i res (Warner Music / The rest is silence, 2017)

La culpa de tot la té la primavera. En aquesta cançó de Mishima se'ns explica la història d'una parella que es va conèixer una nit d’abril, sota un xàfec primaveral. La primavera i el seu esvalot hormonal va fer que s'enamoressin perdudament l'un de l'altre. Ara, que la primavera ja els ha deixat, ni ella té la pell tan fina, ni els ulls tan clars, ni les cames tan llargues... Ell està gras i té la veu desagradable... La primavera els va encegar i res és tan bonic quan ella marxa.

Dàmaris Gelabert - “La primavera” - Cançons populars i noves”

No hi ha nen o nena de menys de 10 anys que no conegui Dàmaris Gelabert. És un autèntic fenomen entre els més petits. I, evidentment, en el seu repertori no pot faltar una cançó dedicada a la Primavera. La cançó està plantejada com una endevinalla: enumera tot de coses característiques d'aquesta època de l'any i els més petits han d'esbrinar de quina de les quatre estacions es tracta.

Música Nostra - “Bolero de primavera” - De dia i de nit (Blau, 1996)

Música nostra és un grup de Mallorca format a principis dels 80 que tenia com a objectiu la recuperació de la música popular i del ball de bot (conjunt de balls populars de ses illes) però actualitzant-la amb arranjaments més contemporanis. Aquesta cançó és un cant a les virtuts d’aquesta estació.

Miquel Pujadó – “Ha arribat la primavera” - El temps dels fanals en flor (Cúspide, 1982)

Aquesta cançó del cantautor, escriptor i filòleg Miquel Pujadó parla de l'alegria que provoca l'arribada d'aquesta estació. Històricament l’inici de la primavera ha estat un moment molt celebrat, segurament perquè amb ella arriba el bon temps i en èpoques on no existia ni la calefacció ni l'aigua calenta, l'arribada de la calor era sempre bona notícia.

Dyango - “Per tu ploro” - Dyango en català (EMI, 1989)

La relació entre primavera i amor és estretíssima, casi que són la mateixa cosa. Per això Dyango diu que no hi ha pena més gran que perdre l'amor durant la primavera.

Txarango - “Amagada primavera” - Benvinguts al llarg viatge (DiscMedi, 2012)

Txarango és un dels grups de música festiva més populars del país. En aquesta cançó parla d’una celebració clàssica de la primavera: Sant Jordi. La història de la cançó ha traspassat la frontera de la propia música. Cada any, a dos quarts de quatre, a la plaça Sant Felip Neri (tal com canta la cançó) el grup ofereix un concert improvisat. Ja són molts els fans que ho saben i cada vegada hi va més gent.

La Trinca – “Diàleg de la Primavera”/ “La Primavera” - Bestiari (Edigsa, 1972)

El trio que no es prenia res seriosament però que, darrere de l’humor, deia grans veritats. Però aquí la lletra no és seva sinó que es tracta d'un tros d'una obra de teatre del poeta Pere Quart a la qual la Trinca va posar música. Aquest fragment consta de dues parts i explica com afecta l’arribada de la primavera als adolescents. La primera part és parlada i és un diàleg entre uns pares i una filla. El pare està preocupat perquè la filla, lluny d’estar contenta perquè arriba la primavera, està com trista, xafada i sense ganes de res. És l’abstèmia primaveral? La segona part és cantada i narra el canvi d'humor de la xiqueta, que de sobte se sent com excitada, nerviosa i no sap ben bé què li passa. Seran les hormones? Els efectes de la primavera poden ser trasbalsadors...

Santi Vendrell – “Excés de la primavera” - Negre i blanc (Edigsa, 1984)

El de Sant Boi es queixa en aquesta cançó de l’efecte multiplicador de la primavera. Tot és més a la primavera: “els amants s’estimen massa, la rosa en esclat és pecat, les flors es vesteixen d’àngel”... Però res d'això serveix si l'amor et dóna l'esquena.

Maria del Mar Bonet - “Dansa de la primavera” - Anells d’aigua (Ariola, 1985)

Maria del Mar Bonet, una de les millors veus femenines de tots els temps, qualifica a la primavera com una força molt potent de la qual ningú pot fugir. Ha caigut sota el seu encanteri i la hipnotitzada: “ballar amb ella, pentinar-me al seu vent la cabellera, cantar les llunes de les seves nits”.

Aquí us deixem la playlist perquè en pugueu gaudir:

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.