Viasona té indexats 4.382 grups, 10.777 àlbums i 82.769 cançons

#2 secció al programa Catalunya Exprés de Ràdio 4 ::: Les Eleccions

Ja està disponible el podcast del programa sencer i la playlist de la tria temàtica de Viasona del diumenge 2 de juny

Segueix-nos a Facebook per estar al corrent de les últimes novetats

Ràdio

Maria Fuster

Com cada setmana, Viasona ha portat la seva tria de cançons a la secció que condueix al programa Catalunya Exprés de Ràdio 4 i que consisteix en una llista de reproducció de cançons que giren al voltant d'un tema. Aquesta vegada la playlist està farcida de temes que parlen, d'una manera o d'una altra, de LES ELECCIONS, aprofitant encara la ressaca electoral de fa tot just una setmana. Què en pensen els nostres músics? Què opinen dels polítics? A través dels 9 temes que hem seleccionat te'n podràs fer una idea, però ja t'avisem que no n'estan gaire contents...

El programa, que s'emet cada diumenge de 17 a 20h, ja es pot escoltar sencer aquí.

A continuació, el llistat de les cançons triades del diumenge 2 de juny (trobareu la playlist de l'Spotify al final de l'article):

- Uc - “Des de que no hi ha eleccions”- En aquesta illa tan pobra (Edigsa 1976)

EL mític grup d’Eivissa format el 1973 pel cantautor Joan Marí al costat de Víctor Planells i del seu germà Isidor Marí, qui recuperaven cançons tradicionals de l'illa quasi oblidades i els hi donaven el seu toc folk característic. Aquesta cançó pertany al seu segon disc i explica que “des que no hi ha eleccions, sa gent pareix que va trista”.

- Sisa - “La revolució” - Transcantautor. Última notícia (PDI, 1984)

Sisa no necessita presentació. Amb el seu surrealisme característic ens deixa ben clar què n'opina ell del procés electoral. En una brillant estrofa,  al més pur estil Sisa, el defineix com un concurs per veure “quin polític té el plomero més gros”.

- Brams - “La guerra de la verdulaire · Part I · Sants collons” - Aldea Global Thematic Park (DiscMedi, 2001)

Els berguedans més famosos de tots els temps. Brams va estar actiu des de 1990 fins a 2005 i va ser un grup molt combatiu i crític amb el sistema, alhora que compromès políticament i socialment. Els versos d'aquesta cançó mostren perfectament què en pensen de la política i de la nostra democràcia.

- Surfing Sirles – “Les bases de Manresa” - Eix transversal (Bankrobber/Sones, 2010)

El quartet de Barcelona que combina a la perfecció l'actitud punk amb la reflexió. Aquesta cançó pertany al seu split Eix transversal publicat l'any 2010. En ella se'ns parla del baix nivell dels polítics que ens representen i dels seus “mals vicis” (“Tu porta la coca, jo porto l'amoníac”). Per tant, qualsevol que tingui un “curs de CCC i dos qullons” es pot presentar com a candidat a les eleccions.

- Obeses - “El debat” - Zel  (Música Global, 2013)

Aquesta és una cançó diferent. Inclosa en el seu segon llarga durada, és plantejada com un debat televisat entre dos candidats a les eleccions: el senyor Oriol Batlle i el senyor Josep Fuster. Aquests dos personatges representen dues tendències absolutament oposades. Amb tots els tics d'un debat real i utilitzant el llenguatge emprat pels moderadors d'aquests espais, els de Tona aconsegueixen submergir-nos de ple en aquest ambient.

- Ovella Xao – “A cada pas” - Cant Corral (DiscMedi, 2018)

Els sabadellencs Ovella Xao són un dels grups que s'ha anat obrint pas en els últims anys dins l'anomenada escena festiva. Hem triat aquesta cançó perquè parla de les eleccions des d’un altre punt de vista. És una crítica a les polítiques frontereres que barren el pas a la població migrada a la vegada que lamenta l’auge de l’extrema dreta i la xenofòbia. La cançó és taxativa quan apunta que “els hereus d'un genocida poden guanyar eleccions”.

- Trempera - “Benvinguts al festival” - Revifarem (Autoedició, 2013)

Reivindicació i energia, alegria i combat. Així és com es descriuen els de Santpedor dels qui hem triat la cançó “Benvinguts al festival“, una crítica ferotge a la política espanyola. Sense cap pèl a la llengua, fan repàs dels mèrits d'alguns dels polítics que han passat pel govern. Citen a Wert (wertgonya), a Mariano Rajoy i denuncien les retallades portades a terme els darrers anys. Els titllen a tots de lladres i corruptes i fins i tot tenen algun vers dedicat a l'ex-Rei.

- Joan Pau Giné - “L’allioli” - Diguis-me coses (Adiu ça va, 2013)

Joan Pau Giné és potser el cantant català més popular del Rosselló. Amb aquesta cançó ens dona els ingredients per fer un bon allioli, metàfora d'una societat submisa i alienada que no causi massa problemes als poderosos. Una de les estrofes parla que és necessari ”eleccions de quant en quant” perquè la població tingui el miratge de què la seva veu és escoltada.

- Pirat’s Sound Sistema - “Polítics nunca mais” - Maqueta (Autoedició, 2003)

El grup de Sants considerat, si no el primer, un dels primers sound systems catalans. Aquesta cançó pertany a la primera maqueta que van gravar i no és fàcil de trobar a les plataformes de música en streaming; és per això que no apareix a la nostra playlist d'Spotify. El títol de la cançó ja és una declaració d’intencions: es tracta d'una crítica ferotge, no només als polítics i a la seva manera de fer, sinó també a tot el sistema tal com està muntat. Anima a la gent a no esperar a les eleccions per poder intervenir a la vida política i convida a passar a l’acció directa.

Aquí us deixem la playlist perquè en pugueu gaudir:

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.