Viasona té indexats 4.333 grups, 10.745 àlbums i 82.530 cançons

L'homenatge a Moncho reuneix amics i admiradors del 'Rei del Bolero' en un emocionant concert a l'Auditori

Serrat, Dyango, Carmona, Poveda, Lolita o Pau Donés acomiaden el cantant entre notes de record i agraïment

/ Xavier Torres-Bacchetta

Segueix-nos a Facebook per estar al corrent de les últimes novetats

ACN

Amics i admiradors de Moncho (Barcelona, 1940 - Mataró, 2018) han homenatjat al 'Rei del Bolero', mort el passat 28 de desembre, amb un emocionant concert a l'Auditori.

Aquest dilluns 14 de gener, artistes reconeguts, considerats alhora amics i admiradors seus com Joan Manuel Serrat, Dyango, Antonio Carmona, Miguel Poveda, Lolita, Pau Donés, Tamara i Sabor de Gràcia han cantat temes propis, versions i col·laboracions del músic gitano. La família del cantant també ha pujat a l'escenari per interpretar "Rosó", en un concert que ha culminat amb tots els artistes junts interpretant "Toda una vida" corejat també per un públic dempeus. Amb aquest tema Moncho tenia previst dir adéu als escenaris rodejat de companys de professió, però l'inesperat desenllaç ha obligat a convertir la cita en un homenatge pòstum.

Quan tenia 14 anys Moncho va començar a moure's per l'ambient de la rumba catalana que es respirava a la plaça del Raspall de Gràcia, el seu barri. Al cantant li agradava recordar que el 'Pescaílla' i el seu germà li feien cantar a totes les celebracions un bolero de Rolando Laserie, 'Levántate', però a ritme de rumba. Amb aquest tema, interpretat per Sabor de Gràcia, ha començat una nit tenyida de nostàlgia i grans artistes, però sobretot grans admiradors del 'Rei del Bolero', o com Dyango ha recordat, el 'Gitano del Bolero', un sobrenom amb el que se sentia més còmode. Després d'un vídeo homenatge on ell mateix presentava el concert d'aquest 14 de gener, l'Auditori ha gaudit del reconeixement a la trajectòria de Ramon Calabuch, nom original del cantant, amb les entrades esgotades des del dia de Nadal.

El grup de rumba catalana Sabor de Gràcia ha continuat amb 'Como una estrella fugaz' de Luis Eduardo Aute, per després fer un tema combinant "Déjenme irme pal Bohio" i "Finestra". Aquest últim tema és un dels pocs que Moncho va compondre i forma part del primer disc en català del cantant, que ara ha complert 25 anys, Paraules d’amor (Horus, 1993), amb temes com "Massa per mi" que Joan Manuel Serrat va escriure per l'ocasió. L'Auditori ha hagut d'esperar fins al final del concert per veure Serrat, que ha definit el concert com una "festa de gratitud i reconeixement" d'un cantant que "si ha estat bo com a artista, ho ha estat molt superior com a persona".

L'homenatge s'ha teixit amb grans noms com Antonio Carmona que ha reconegut la influència de Moncho amb "Vengo venenoso", tema del seu debut en solitari el 2006, així com "Para que tu no llores". Lolita Flores, filla del "Pescaílla", cosí de Moncho, ha honorat el seu 'tiet' amb "Amnesia", "Amor fugaz" i un "Sarandonga" molt celebrat. "Entre el meu pare i ell em van ensenyar a cantar els boleros a la forma de Gràcia, dels gitanos catalans", ha dit Lolita.

L'artista sevillana Tamara ha participat també amb el tema "Como yo te amé" i "Por debajo de la mesa", una mostra de com Moncho es renovava i buscava nous projectes en aquest cas amb col·laboracions amb les noves generacions d'artistes entregats al bolero.
Tornant a velles amistats, Dyango, que va néixer el mateix any que Moncho, el 1940, ha interpretat emocionat "Nostalgias", "Por volverte a ver" i "La mare", acostant-se sovint a la cadira buida del seu amic que ha coronat l'escenari en un lateral amb flors il·luminat durant tot el concert.

Una flor més ha deixat a la cadira Pau Donés, que ha fet una pausa a la seva aturada temporal dels escenaris per participar al concert amb els seus temes "El lado oscuro" i la popular "La flaca", cançó que ha impregnat d'ambient cubà el concert, aquella Cuba que tant estimava el cantant català. "Era el millor cantant de boleros del món", ha recordat Donés.

La família Calabuch ha cantat un sentit "Rosó" i ha destacat la vessant humana del cantant, per donar pas a Miguel Poveda, que amb el seu habitual sentiment, s'ha deixat la pell cantant "Te extraño" i "Fuerza extraña". Acompanyat de Serrat han entonat "El meu carrer". Ja sol, Serrat ha tancat el concert amb "Cançó de bressol" i "Mediterráneo!" i ha demanat a tots els artistes interpretar junts "Toda una vida" del cubà Osvaldo Farrés. La fotografia d'un Moncho somrient darrere l'escenari ha presenciat els últims minuts de l'Auditori dempeus que repetia sense final l'última estrofa del "Toda una vida". Tal i com ha recordat el mateix Moncho en el vídeo inicial, el bolero, per ell, no era més que un "sentiment", una consigna que han recollit amics, admiradors i familiars en el seu tan esperat homenatge.

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.