Viasona té indexats 4.148 grups, 10.208 àlbums i 77.958 cançons

Viasona incorpora els himnes esportius a la seva enciclopèdia

El web ha incorporat un apartat al seu web on s’hi poden trobar més de 100 himnes de més de 500 clubs.

Segueix-nos a Facebook per estar al corrent de les últimes novetats

El 2018 se celebra l’Any Fabra que commemora els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra qui, com tothom sap, fou el pare de la llengua catalana moderna. El que no és tan popular és que Fabra també fou president fundador de la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC).

Viasona, el web líder de la música en català amb més de 185.000 usuaris únics i les més de 740.000 pàgines vistes al mes segons dades d’OJD, aprofita aquest aniversari per unir aquestes dues facetes: llengua i esport. És per això que el web vol donar visibilitat a un camp musical molt ric però que encara ningú ha classificat ni donat visibilitat: els himnes esportius.

Els himnes esportius són una forma de música popular que busquen crear uns llaços comuns entre els aficionats alhora que els vincula amb els valors del club, moltes vegades exposats en les lletres, on també s’hi pot trobar informació sobre la localitat o l’època en que va ser compost.

Per tal que aquesta riquesa no es perdi, Viasona ha decidit incorporar-los al seu web i que formin part de la gran enciclopèdia de la música en la nostra llengua. Amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i l’experiència i know how en el camp de la indexació, ha recopilat en tots els himnes d'entitats esportives de Catalunya, ben catalogats per territori, club, i esport.

Pel que fa al criteri de classificació, s’han establert dos criteris: geogràfic i esportiu. Així, han entrat dins la cerca tots aquells himnes que formin part d’entitats esportives del Principat, amb l’excepció d’aquells clubs andorrans que participen en Competicions organitzades per federacions catalanes. Pel que fa a les categories esportives, han entrat dins la graella clubs de 14 esports: bàsquet, futbol, futbol americà, futbol Sala, handbol, hoquei gel, hoquei herba, hoquei patins, natació, rugbi, softbol, voleibol i waterpolo.

Amb aquests criteris, s’han indexat un total 104 himnes de 511 clubs, cadascun dels quals té la seva fitxa on es detalla l’esport o seccions que té, dades del club (nom, any de fundació, nom de l’estadi), enllaços 2.0 (Web, Viquipèdia, Twitter, Facebook, YouTube, Instagram), municipi i comarca, i una imatge de l’escut.

Durant el procés de recopilació de material s’ha pogut veure que el ventall d’himnes trobats és molt variat. Alguns són obra de compositors reputats, d'altres de celebritats locals i n’hi ha compostos  per autèntics desconeguts. En l’àmbit estilístic, també destaca la diversitat, des de corals a música reggae o ska. En els últims anys, grups com La Pegatina (Unió Esportiva Montcada), Buhos (club de bàsquet d'El Vendrell) o Di-Versions (Unió Esportiva Llagostera) han reversionat, o fins i tot escriure de nou, himnes dels clubs més importants de la seva ciutat.

També s’ha fet un treball d’arqueologia musical i esportiva, incorporant càntics i himnes commemoratius i/o antics dels clubs, molt oblidats i fins i tot desconeguts pels mateixos seguidors. Finalment, s’ha vinculat a la fitxa del club totes les cançons d’artistes catalans que s’hi refereixen.

Amb la intenció de fer més gran la secció d’Himnes de Viasona, es convida a tots aquells clubs que no tenen fitxa i/o himne indexat el facin arribar per tal d’afegir-los.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.