Viasona té indexats 4.330 grups, 10.734 àlbums i 82.292 cançons

Les guitarres de Quico Pi de la Serra s'exposen al Museu de la Música per mostrar la història darrere dels instruments

El cantautor cedeix durant deu anys un centenar de peces de la seva col·lecció al Museu de la Música

Segueix-nos a Facebook per estar al corrent de les últimes novetats

ACN

L'exposició Les guitarres d'en Quico Pi de la Serra mostrarà fins el 28 d'abril al Museu de la Música de Barcelona una selecció dels instruments que Quico Pi de la Serra ha anat recopilant al llarg de la seva trajectòria.

L'exposició mostra un total de 38 peces procedents de nombrosos estils musicals, èpoques o països. La mostra explica com l'artista va arribar a adquirir l'instrument o les "curioses" històries que s'amaguen darrere de cadascun d'ells. Quico Pi de la Serra ha cedit, a més, tota la seva col·lecció personal, amb 115 instruments, al Museu de la Música, que durant deu anys tindrà la cessió de les peces per a documentar-les i restaurar-les en cas de necessitat.

Pi de la Serra no pot triar un instrument per sobre de l'altre dels que ha anat recopilant al llarg dels últims 50 anys. "Me'ls estimo tots com si fossin fills meus", ha assegurat l'artista a l'ACN en el dia de la inauguració de l'exposició. Malgrat hi ha diferents instruments de corda, com llaüts, Pi de la Serra ha destacat la seva predilecció per les guitarres. "Les guitarres són els meus instruments de treball. Són les que conec més, i ara es podran veure al museu les histories curioses, com hi han arribat", ha dit el músic.

Instruments peculiars

Les seves primeres guitarres, el sitar amb el que va aprendre a tocar música hindú o el llaüt-guitarra alemany que apareix a la portada d'un dels seus discs són algunes de les peces que conformen la mostra. Com exemple de les peculiaritats que s'hi troben, Pi de la Serra ha destacat el guitarrón de San Juan de Chamula que fabriquen els indígenes del sud de Chiapas. També els cordòfons de Puerto Rico, o una guitarra archtop que va pertànyer a George Benson.

D'aquesta manera, alguns dels instruments exposats van acompanyats de breus explicacions sobre l'origen i recorregut de la peça, d'una selecció triada pel seu valor "organològic, històric i social". "Hem presentat aquells que són més interessants i que estan més vinculats a la seva activitat", ha dit el director del Museu de la Música, Juame Ayats. També estan exposats tots els discos de la seva producció i uns audiovisuals en els quals l'artista mostra les diverses guitarres i les fa sonar tocant blues.

Feia anys que el Museu de la Música "anava una mica darrere" de la col·lecció de Pi de la Serra, perquè sabien la "dèria" del músic de col·leccionar instruments, ha assegurat Ayats. Finalment, fa un any, van arribar a un acord per tal de mostrar a partir d'una col·lecció "molt rica", tota la trajectòria com artista i de "tota una època". I és que Pi de la Serra era reticent en un principi a les exposicions d'instruments, ja que "s'han de tocar" perquè no es facin malbé.

Empès "per la gent de casa" i pel sentiment de compartir uns instruments que prefereix que estiguin en un museu que no "en un altell o dins d'estoigs", el cantautor ha cedit finalment la seva col·lecció per a una exposició que ha definit com "bestial". "És fantàstic el que han fet aquí. Aquí la gent podrà venir a mirar-los". Assegura que li continuen interessant els instruments de fusta, per això no para mai de comprar-ne. "No sóc un bon guitarrista, a mi m'agraden molt les guitarres. Jo els hi parlo, perquè sinó es fan malbé", ha dit.

La col·lecció, cedida fins el 2028

Malgrat que l'exposició finalitzarà el 28 abril de 2019, els instruments de Quico Pi de la Serra es quedaran durant deu anys al Museu de la Música perquè siguin documentats, estudiats i utilitzats per a altres exposicions. A més, el departament de conservació del Museu de la Música proporcionarà tasques de restauració als instruments que ho necessitin.

El músic s'involucrarà de diferents maneres a l'exposició. A més de fer un seguit de visites guiades en les que ell mateix detallarà les curiositats de les seves peces, tocarà alguns dels instruments en un concert el diumenge 16 de desembre al museu, on també explicarà històries dels mateixos en el marc del cicle de la música del museu.

L'exposició temporal s'insereix en l'espai del Museu de la Música dedicat a la història de les guitarres, en un "diàleg" entre la "gran col·lecció històrica de la casa" i els instruments més "populars, moderns i d'històries concretes" de Pi de la Serra. "Es fan de complement, però és un mateix entorn", ha dit Ayats.

Pi de la Serra és considerat un dels representants històrics de la Nova Cançó, i el 1962 va formar part del grup Els Setze Jutges com a guitarrista. Més tard, va formar Els 4 gats, de blues-rock, amb qui va publicar quatre discos.

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Artistes i grups relacionats