Viasona té indexats 4.216 grups, 10.425 àlbums i 80.092 cançons

El TOP 10 de les Havaneres segons Viasona

Coincidint amb la tradicional cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell, Viasona elabora un llistat de les deu millor havaneres de tots els temps

Segueix-nos a Facebook per estar al corrent de les últimes novetats

Joan Bernà, Maria Fuster

Coincidint amb la tradicional cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell, que se celebrarà aquest dissabte 7 de juliol, des de Viasona hem volgut fer el nostre particular TOP 10.
No hi són totes les que ho mereixen, ho sabem, però aquest petit tast salat us ajudarà a fer boca per aquesta 52a edició de la trobada de cançó marinera amb més solera del país.
Aquí les teniu, en posició inversa per afegir-hi emoció.
A més, clicant a sobre de cada cançó accedireu a la lletra. Ja no teniu excusa per no cantar.

Desena posició: Mariner de terra endins.
Qui ha dit que per tenir cor mariner s'ha de néixer prop del mar? Aquesta cançó va dedicada a tots aquells navegants de terra ferma. La cançó va ser popularitzada per grups com Port Bo o Morrala, fins i tot en Frans Cuspinera s'hi va atrevir, tot i que la lletra és de Narcisa Oliver i la música de Josep Bastons.

Novena posició: La balada d'en Lucas
Cançó molt popular a Menorca, amb lletra i música del mestre havaner Ortega Monasterio. Quan s'escolta la lletra plena de melancolia no es pot evitar transportar-se mentalment a alguna de les caletes que rodegen aquesta illa.

Vuitena posició: El llop de mar
El tema etern del pas del temps i el que perds al fer-te gran. Aquesta cançó de Ramon Carreras ens descriu la pena d'un vell pescador que ja no pot sortir a feienejar. Un cant a l'enyorança i a l'amor entre l'home i la mar.

Setena posició: Lola, la tavernera
Una de les més mítiques i amb una lletra picant i provocadora que ha aconseguit guanyar-se els cors dels havaneristes. Ha estat versionada per La Carrau o Les Absentes amb un toc molt rumbero que ha fet que petits i grans l'hagin ballat a la Plaça Major qualsevol nit d'estiu.

Sisena posició: Mare, vull ser pescador
Creada per la compositora Antònia Vilàs, esdevé tota una declaració d'intencions. Ens descriu el prec d'un fill que estima el mar per sobre de totes les coses i que no hi vol renunciar. Una havanera de to clàssic que no pot faltar a cap cantata.

Cinquena posició: La barca xica
Una de les més famoses i entranyables, t'endinsa en un estat de somni, amb imatges literàries que evoquen un món fantàstic, de la mà del poeta Rafael Llop, que hi posa la lletra, i del seu compositor Josep Roglan.

Quarta posició: La gavina
Hi ha algú que no la coneix? Impossible. Creada per Frederic Sirés, ha esdevingut una de les havaneres més populars des que Marina Rossell va popularitzar-la l'any 1978 incloent-la al Penyora (CBS, 1978), disc que va catapultar-la a la fama. Pura melangia.

Tercera posició: La bella Lola
L'única havanera que hem inclòs que no té la lletra en català, però és que La Bella Lola no podia quedar fora. Qui no ha alçat un mocador al vent mentre s'emociona amb el retrobament d'aquests dos amants?

Segona posició: La calma de la mar
Presentada també amb el títol “No et fiïs mai de la calma”, aquesta cançó narra el consell d'un pare que adverteix dels perills de la mar. Josep Maria Espinàs va ser un dels molts que va versionar aquesta cançó del mataroní Nicolau Guanyabens. L'èxit de l'havanera es deu, en gran part, a la melodia enganxosa que recorda el balanceig de la mar.

Primera posició: El meu avi
No podia ser d’una altra manera. Perquè si hi ha un himne nacional alternatiu a Els Segadors, aquest és El meu avi.
L'homenatge que fa Ortega Monasterio als soldats caiguts a la Guerra del 98 s'inspira en la vivència viscuda per l'avi de l'autor. "El Català" i els seus catorze mariners formen part de l'imaginari col·lectiu català. Emoció a flor de pell.

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.