Registra't
  Sindicació   facebook   twitter

Racó Català

Tornem a Sau marca el camí a seguir als grups de tribut en català

21 de Setembre
Logo de Tornem a Sau
Tothom qui s'inicia en la pràctica d'un instrument musical ho fa interpretant peces d'altres. Quan s'ajunten uns quants per a formar un conjunt musical també s'exerciten i es compenetren amb una selecció de temes d'autoria aliena. L'aparició de temes propis va guanyant terreny, a poc a poc, a aquestes versions en el repertori de la banda, fins al punt que acaben sent una minoria i serveixen únicament per a completar la durada del concert. Per molt que un grup creixi en discos, i per tant en nombre de composicions, algunes versions queden fixades en el repertori, per la càrrega històrica i sentimental que arrosseguen.

En molts casos, els grups opten per fer versions. La necessitat de les Festes Majors d'oferir un concert que pugui agradar al màxim número de gent possible, sense distincions d'edat, fa que aquests optin per propostes amb un repertori ampli i variat de grans èxits de totes les èpoques, prou conegudes per tothom. Un repertori, fins fa poc, dominat sobretot per clàssics del pop internacional i estatal i amb una petita selecció de temes en català, principalment, dels anys del rock català. Amb els últims temps, la irrupció en el panorama musical català de nous noms de pes amb clara vocació festiva, ha fet que aquesta part del set list s'hagi renovat amb la incorporació de cançons de Txarango o Els Catarres. Afortunadament, la bonança de la nostra música, també ha propiciat el naixement i la bona salut de propostes en el camp de les versions exclusivament o majoritàriament en la nostra llengua. A pioners com l'Orquestra Mitjanit o Cat Rock, s'hi han sumat nous agents com Allioli, Reclam, Germà Negre o El Belda i el Conjunt Badabadoc, aquests darrers malauradament ja desapareguts, que han contribuït a normalitzar la situació de les nostres Festes Majors cantant en la llengua pròpia, sorprenent i fent descobrir la brillantor i bellesa de cançons que havien quedat oblidades amb el pas dels anys.

Mentre el tema de les versions progressa adequadament, on encara anem coixos és en el dels tributs, aquells grups que s'especialitzen a interpretar la discografia d'una única banda, de vegades calcant fins i tot l'estètica, moviments i comportament dalt de l'escenari de l'original. Aquí recordem sobretot l'intent televisiu de ressuscitar una de les formacions més populars del nostre país, i segurament la més enyorada, La Trinca que va reeixir en una nova alineació rejovenida i que encara es manté en actiu. Podríem destacar també els components d'Inadaptats posant-se en la pell d'Ovidi Montllor en el projecte La Fera Ferotge per projectar l'esperit i actitud punk del cantautor d'Alcoi, en un dels primers intents de rescatar la seva gran figura de l'ostracisme. En el cas de Sopa de Cabra, existeixen fins a dos grups de tribut, Malasang i Ben Endins, malgrat que el retorn i l'actualitat dels originals ha acabat amb qualsevol nostàlgia, un sentiment clau que està en la base de l'èxit i l'acceptació d'aquesta mena de projectes; davant la impossibilitat de gaudir de l'autèntic, o perquè ja no està en actiu o vénen molt poc al país, et conformes i gaudeixes d'un succedani molt reeixit i que et fa vibrar.

En aquest sentit, cal aplaudir la concepció i aparició de Tornem a Sau. Una formació sorgida aquest 2016 per a commemorar el 30è aniversari del naixement de Sau, en principi per 6 concerts entre febrer i març, i que ha tingut una acceptació tan gran que ha provocat que el grup girés durant tot l'any i digui adéu ara amb 6 concerts més per endavant, amb parades tan destacades com les Festes de la Mercè de Barcelona o el festival Petit Camaleons de Sant Cugat del Vallès. L'èxit del projecte s'explica per al moment escollit per treure el cap, en ple aniversari, per la qualitat artística dels seus integrants i pel respecte, coneixement i amor amb què s'han endinsat en l'obra de Carles Sabater i Pep Sala, i sobretot, perquè el nom i la memòria de Sau continuada fent emocionar a milers de persones. Tornem a Sau, a més, ha comptat amb el beneplàcit d'en Pep Sala, que no només s'ha sumat a la formació en alguns dels directes, sinó que els hi va cedir un tema inèdit, "Instants de paper", compost a mitges amb en Joan Capdevila, amb el que van poder elaborar un senzill de presentació que tenia com a cara B el clàssic "Sense estil".

Ara, amb encert, inicien la fase de comiat de l'espectacle amb la satisfacció d'haver complert el seu objectiu. Han aconseguit tornar a fer reviure i cantar en directe a milers de fans un repertori format al 100% per cançons del grup. L'èxit d'aquesta aventura, i la gestió tan sàvia que han fet del projecte, hauria d'animar a més músics a provar de seguir aquesta senda. La retirada dels escenaris de Lluís Llach, l'aturada temporal de Lax'n'Busto o les encara recents separacions d'Obrint Pas o Antònia Font, per citar només uns casos, han deixat orfes de concerts uns magnífics repertoris.

Imprimir Imprimir     Enviar article Enviar     La Tafanera Technorati Delicious Facebook GoogleComentaris


No hi ha cap comentari

Per deixar comentaris has d'entrar amb el teu usuari o t'has de registrar


  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital Viasona.