Viasona té indexats 3.926 grups, 9.432 àlbums i 70.439 cançons

No one expects the Spanish Inquisition

Fotograma de l\'sketch de Monty Phyton sobre la Inquisició Espanyola
Fotograma de l\'sketch de Monty Phyton sobre la Inquisició Espanyola

Segueix-nos a Facebook per estar al corrent de les últimes novetats

La maduresa democràtica i tolerància contra la dissidència es manifesta en el grau de resistència que aquesta societat té al que es podria considerar atacs contra els seus símbols propis. Així als Estats Units pots xiular l'himne, penjar la bandera capgirada o cremar-la en senyal de protesta i disconformitat i no passa absolutament res. Fins i tot, en els casos com els protagonitzats per esportistes que es posen de genolls davant la interpretració de l'himne, davant del sorgiment d'una massa patriòtica que se sent ultratjada i clama sang contra aquestes accions, apareix el mateix president de la nació, Barack Obama, defensant el dret dels autors de mostrar així el seu enuig i descontentament cap al país.

A l'Estat espanyol, aquest respecte a la protesta no existeix, i al diferent se'l persegueix. Només cal veure tot el sidral que s'ha organitzat amb les xiulades a l'himne espanyol en les finals de Copa del Rei on hi participa el Barça o els incomptables episodis de vetos a entrar una estelada a un recinte esportiu i les corresponents multes federatives o judicials com les que va rebre un aficionat de la Penya per haver exhibit aquesta bandera a la pista del CAI Saragossa.

Internet, sobretot Twitter, també s'ha convertit en un camp de batalla. Només cal recordar l'estúpida persecució judicial, amb detenció inclosa, que va patir el cantant de Def Con Dos, Cesar Strawberry, acusat d'enaltiment del terrorisme per unes piulades. Precisament, amb la música, van molt forts. Més enllà de l'àmbit judicial, alguns músics i grups veuen que se'ls hi cancel·len concerts, no els autoritzen a tocar en segons quines zones a causa de les seves opinions polítiques. En són un bon exemple, Fermin Muguruza i Albert Pla, aquest darrer, fins i tot, va veure-us obligat a canviar el títol d'una cançó -de "Carta al Rey" a "Carta al Rey Melchor"- per esquivar una censura que en teoria ja no existeix a Espanya. Pablo Hassel i Soziedad Alkoholika han tingut problemes judicials pel contingut de les seves lletres.

Ara la fiscalia, convertida ja en una mala recreació de la paròdia de la Spanish Inquisition dels Monty Phyton, ha obert dil·ligències contra la manifestació de l'esquerra independentista de la passada Diada. Més enllà de la crema de banderes i retrats del monarca, a les oïdes de ses senyories els hi ha arribat els càntics "Si el rei vol corona, corona li darem, que vingui a Barcelona i el coll li tallarem", que la CUP va reproduir en el seu compte de Twitter coincidint amb el moment de la marxa. Aquesta proclama podria ser constitutiva de delicte contra la corona.Si tenim en compte que aquesta tornada és popular, i per tant el seu autor és anònim, i que data del segle XIX, i conseqüentment, també és mort, i que òbviament fa referència a un altre Borbó, un es pregunta fins on pot arribar aquesta mania dels estaments de l'Estat i alguns partits polítics d'encaixar-ho tot i voler-ho passar tot pel sedàs constitucional. El ridícul que fan en situacions com aquesta, o quan intenten fer veure que una institució com la Generalitat de Catalunya, més antiga que el seu text del 1979, existeix avui dia gràcies a la Transició.

L'existència d'una gravació, amb nous versos inclosos, d'aquesta proclama realitzada per Mesclat l'any 2002, pot fer l'estirabot encara més gros, i més encara quan qui ho canta és en Francesc Ribera 'Titot', regidor de la CUP a Berga, i que ja va tenir alguna temptativa de denúncia arran de la cançó de Brams "Oferta de diàleg". En Ribera, per cert, ha començat el nou curs fort. Ha passat en una setmana a partir les desbarrades d'un intel·lectual per la cançó que havia compost per la Diada d'enguany -"Endavant les atxes"- a notar l'alè de ses senyories per un tema de fa 14 anys. Per deixar encara més clar l'esperpent que és tot plegat, en Titot ja s'ha afanyat a manifestar a Twitter que si la fiscalia vol el CD que se'l comprin, que val 12 euros.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.