Viasona té indexats 4.209 grups, 10.373 àlbums i 79.750 cançons

La Terra Ferma, fàbrica de cançons de l'estiu

Segueix-nos a Facebook per estar al corrent de les últimes novetats

El14 de juliol es van penjar dos videoclips al Youtube: "La novia estiueja a Salou", de Lo Pau de Pontsi "John Deere" de Morena. Ambdós han fet fortuna entre la gent de Ponent; des de la seva publicació no han parat de circular per Whatsapp i Facebook i sent motiu de comentari. Tots dos, cantants amb un marcat accent lleidetà, exploten els tòpics rurals del Far-West català sobre un teló de fons musical aixecat a partir d'una arxipopular i sobreexplotada cançó d'estius anteriors. En el cas de Lo Pau de Ponts, el "Quiero bailar contigo" de Chayanne, mentre que Morena catalanitza un vell èxit d'aroma agrari i castís com "Tengo un tractor amarillo" de Zapato Veloz, un grup que representa l'essència del fenomen d'estiu: Publicar el tema de torn, triomfar superlativament, sonar fins a la sacietat i desaparèixer immediatament sense fer soroll.

Dels dos, el tema de Lo Pau és el més popular. En el moment d'escriure's aquest article suma més de 130.000 reproduccions. A partir de les vacances de la promesa a una de les destinacions estiuenques tradicionalment preferides dels ponentins, Salou, la cançó representa un autèntic xoc cultural entre les comarques lleidatanes agràries i ramaderes i la Costa Daurada marítima i bulliciosa. Entre la feina dura i el fet de guanyar-se el jornal que suposa el camp, i l'ociositat i el malbaratament de la platja. Amb un punt que recorda el desaprovament ibèric de Manolo Escobar, quan la seva xicota anava als braus amb minifaldilla, però sense l'esperesa que desprenien els retrets del granadí de Badalona, la lletra, que busca provoca la hilaritat i complicitat de l'oient, ha provocat que hagi qui hi vegi un cert masclisme, d'altra banda molt propi d'aquest producte musical de temporada. També l'escenificació de la història, amb la dona, amb minifaldilla, marxant cap a Salou a gaudir i deixant plantat al promès pencaire, un retret que Lo Pau exposa. A més, entre altres aspectes, compara els dos bronzejats que llueixen tant ella com ell, el que dóna el sol marítim i amb què et castiga el sol quan llaures la terra. I sobretot, l'amenaça que suposa deixar la parella sola, sense l'home, davant la presència de tant mascle estranger.

Aquesta voluntat volguda exagerada i arquetípica, sumada al reciclatge de la música d'un vell èxit estiuenc amb una lletra nova, fa que "La nòvia estiueja a Salou" pugui caure dins del sac de la cançó humorística i hiperbòlica amb el que pot mirar d'esquivar l'etiqueta de masclista.
 


Per la seva banda, el "John Deere" de Morena, malgrat que juga també a la lliga dels estereotips de Ponent, la lletra no es desvia gaire de la dictada pels creadors del tema original, Zapato Veloz, i no deixa de ser una oda d'amor a un tractor de marca John Deere. El so tradicional i acústic, amb clarinet, percussió i veus, li dóna un to nostrat i divertit que ens reenganxa amb una melodia que molts ja havíem fet passar a millor vida i que ha quedat per hores intempestives de festa major, karaokes poc actualitzats i bodes amb un dj de dubtós recorregut musical. El grup, malauradament, només ha penjat la cançó amb una imatge fixe i no ens ha delectat amb el què podria haver estat una fantàstica translació audiovisual de les peripècies del propietari de tan fabulós vehicle. Segurament, aquesta opció ha restat també impacte i visibilitat a la cançó que es belluga en unes xifres més modestes, unes 2.000, i a diferència de Lo Pau de Ponts, la difusió s'està fent d'una manera més assossegada, però això sí, constant.Les dues cançons ens remeten a altres propostes de la Terra Ferma que han calat molt fort a la zona. Noms com  Lo Pardal Roquer, Pastorets Rock, The Companys i en un vessant més brètol, El Gitano de Balaguer. Artistes locals que han sabut copsar l'esperit i el caràcter dels pobles de Lleida i fer-ne cançó.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.