Viasona té indexats 4.165 grups, 10.254 àlbums i 78.625 cançons

Gires per terrats, menjadors i sales

Cartell del fi de gira d'Els Catarres
Cartell del fi de gira d'Els Catarres

Segueix-nos a Facebook per estar al corrent de les últimes novetats

Diumenge coneixíem de l'existència d'una gira per terrats; dilluns, d'un cicle de concerts a cases particulars i dimarts s'anunciava un final de gira a set sales de Barcelona. Tres projectes diferenciats, sorgits de diferents matrius i presentats consecutivament en el temps. Tres iniciatives que són tot un indicatiu de l'estat de la música en directe, i també de diferents realitats del món de la música.

El primer, per ordre de presentació en societat, està impulsat per una interessant proposta de cançó, Jo Jet i Maria Ribot. El duet manresà es troba en una situació on ja han tancat gira i estan immersos en la gravació del seu segon llibre-disc, Lliure o morir, que s'autoeditaran a la tardor, gràcies als més de 300 mecenes i gairebé 12.000 euros que van aconseguir en una campanya de Verkami. Davant d'aquesta tessitura d'aturada oficial, i amb ganes de directe, s'han enginyat una gira per terrats; des del dilluns 27 de juny al dissabte 2 de juliol, en la que actuaran cada dia a un nou indret del país: Manresa (27/06), Vic (28/06), Salt (29/06), Olot (30/06), Belianes (01/07) i Barcelona (02/07). Aquesta és una iniciativa, que no és nova d'aquest any i que han anat portant a terme cada temporada, està plantejada, segons Jo Jet i Maria Ribot com "un esdeveniment on la màgia de les cançons, l'energia del lloc i la vostra presència són protagonistes a parts iguals. Als Terrats trobareu el més essencial, si cap, de Jo Jet i Maria Ribot en un concert proper, a pèl i mirant directament als ulls". En definitiva, una gira que busca la proximitat amb la gent en uns mesos en què la calor estiuenca fa que la música surti de les sales, els ateneus, casals i centres cívics per ocupar l'espai públic, els envelats de festa majors i els escenaris festivalers a l'aire lliure. Els concerts es financen a través de la taquilla inversa i per assistir-hi s'ha d'omplir un formulari per demanar invitacions.

La segona proposta parteix d'una realitat preocupant, el poc interès que mostra el públic d'aquí per anar a una sala i pagar una entrada, sovint de preu mòdic, per a assistir a un concert amb grups emergent. Aquesta situació també dificulta l'accés d'aquestes bandes a espais com cal per a presentar la seva música i forjar-se en directe, per les condicions que demana el programador per a cobrir les despeses de la sala. Un cercle viciós que dificulta la viabilitat i escurça dràsticament la vida de moltes aventures musicals amb potencial. Amb la premissa de "Si el públic no va a concerts, que els concerts vagin al públic!", el digital La Tornada han muntat, tots solets, un cicle de concerts en cases particulars en format, òbviament acústic, i no sabem si en menjadors, terrasses o jardins. Els organitzadors han volgut afegir un factor sorpresa; ni els amfitrions, ni els assistents, una vintena per actuació, no sabran de quin grup es tracta fins que el vegin entrar per la porta. La crua realitat del sector musical pels emergents ha fet que a la idea de La Tornada s'hagin apuntat gairebé 30 projectes musicals: Trast, Showarma i els Falafels, SoMMeliers, Roba Estesa, Oriol Barri, Jules, Ojo de Buen Cubero, Illa Carolina, Patch, Pokers, Anaïs Vila, Lausana, Papagayo, Parellop, Ovella Xao, JoKB, La Banda del Panda,L'Artista Convidat,The Band Olers, Camí de l'Est, Mireia Vilalta, Generació 3, Ariana Abecasis, Painomi, Mig Quart de Segle, Marc Ràmiai Sotrac. Per ser amfitrió, cal ser seguidor de La Tornada, i si s'és seleccionat, serà aquest qui escollirà els convidats al concert que allotjarà a casa seva.

L'última, combina magistralment concepte de gira, moment del grup i realitat de les sales de concerts nacionals. Es tracta del tram final de la gira d'un dels noms més punters de la música nacional, Els Catarres. Del 10 al 19 de novembre, els d'Aiguafreda tancaran el concepte del seu tercer disc, Big Bang (Música Global, 2015), que va començar amb la presentació en directe al Sant Jordi Club, amb L'últim adéu "un concert múltiple en el sistema planetari de les principals sales de Barcelona, que conformen l'univers després del Big Bang", segons s'apunta a la nota de premsa enviada per l'ocasió. Un autèntic tour de force, a la manera de les produccions teatrals que fan estada a la cartellera més d'un dia seguit, que passarà per set espais emblemàtics de la ciutat comtal, amb aforaments que van de les 90 a les 2000 persones: Sidecar (10/11), Luz de Gas (11/11), Apolo (12/11), Barts (13/11), Heliogàbal (17/11), Bikini (18/11) i Razzmatazz (19/11). Entre els al·licients, Els Catarres oferiran un espectacle diferent pensat per a cada recinte i han anunciat "una aturada indefinida" després d'aquest comiat per acabar d'assegurar l'acció. Aquest format de fi de gira també reivindica "el paper de l'emprenedor i activista cultural que són els propietaris i els directors de les sales del nostre país. El paper fonamental de les sales de concerts de tot el territori per la música popular emergent, pels grups que comencen i que necessiten un espai on mostrar la seva música al seu públic. De retruc, l'esdeveniment pretén posar en relleu l'experiència del petit i mitjà format de les sales en contrast amb la tendència creixent d'oferir la cultura a través de grans festivals, grans aforaments i grups contra-programats a la mateixa hora". Una reivindicació a la qual també dóna suport l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), que ha convertit aquesta sèrie de concerts com l'acte principal del seu quinzè aniversari.

Tres propostes de gira que diuen molt de la realitat de la música en directe del país, de les sales, dels grups i també del públic; de la seva presència, de les seves absències, i de maneres d'atrapar-lo i fer-lo entrar en una proposta.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.