Viasona té indexats 4.382 grups, 10.777 àlbums i 82.769 cançons

Carles Belda i Sanjosex rescaten les cançons dels nostres avis

Portada del web Càntut
Portada del web Càntut

Segueix-nos a Facebook per estar al corrent de les últimes novetats

Que en Carles Belda i en Sanjosex preparin un disc i espectacle conjunt de cara a aquesta tardor és una gran notícia, però encara ho és més que la pedra angular d'aquesta nova producció sigui la recuperació i revisió de cançons populars que s'han anat transmetent de forma oral, de generació en generació. Un cançoner que, a més, surt d'un projecte interessantíssim del qual ens declarem absoluts admiradors, Càntut: Cançons i músiques dels avis, que aglutina el cant de tradició oral de les comarques gironines, amb més d'un miler de cançons documentades. I per si no hi hagués prou, aquesta suma de talent s'acaba de proclamar avui mateix guanyador de la primera edició del Premi Teresa Rebull a la producció musical en cultura popular i tradicional, que impulsa la Fira Mediterrània de Manresa.

La suma de talents fa presagiar un gran disc i directe. En Carles Belda és un músic tot-terreny amb una trajectòria i producció densa, basada en la reinterpretació de la tradició musical. Amb l'acordió i a través de projectes tan diversos com Pomada, Ensaladilla So Insistent,Al-Belda i els Apicultors SideralsoEl Belda i el Conjunt Badabadoc ha abordat tant la música popular com els èxits més actuals de la música en català d'una manera desacomplexada, moderna i acostant-los a les noves generacions. Per la seva banda, Carles Sanjosé és un dels cantautors amb més personalitat i una discografia més sòlida, amb una obra que beu del folk i del rock. La conjunció de tots dos a l'estudi i dalt de l'escenari es descobrirà a la tardor de la mà del segell Bankrobber, i a la Fira Mediterrània de Manresa (del 6 al 9 d'octubre), a la primera edició del Festival Càntut de Cassà de la Selva (Gironès), i al Connexions, de Barcelona.

El disc s'està enregistrant aquests dies als estudis Music Lan. Tant a la gravació com en directe, col·labora amb el projecte la violinista Coloma Bertran (Les Violines o l'Orquestra de Cambra Terrassa 48) i el multiinstrumentista Jordi Casadesús (La Iaia i Núria Graham).

La tradició és una matèria musical molt poderosa. Cançons que han sabut passar d'una generació a una altra, connectant i formant part del patrimoni musical d'un poble. Peces amb tanta força que queden gravades a la memòria.

Des d'un portal com Viasona que té com a objectiu recopilar i indexar tota la discografia que s'ha produït en català, és un plaer que es reconegui directament a Càntut. El web fa una feina similar però en un terreny tan ric, interessant i complex com el de la música oral, on sovint no hi ha constància discogràfica (i fins i tot bibliogràfica) de les cançons. Aquí cal anar directament a la font, avis i àvies que atresoren aquestes composicions a la seva memòria des de ben petits, perquè les cantin i enregistrar-les per garantir la seva perdurabilitat en el temps.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.