Viasona té indexats 4.146 grups, 10.202 àlbums i 77.884 cançons

Porreres: O quan el millor cartell te'l trobes a Mallorca, malgrat el PP i la insularitat

Segueix-nos a Facebook per estar al corrent de les últimes novetats

La insularitat. Les Illes Balears, tan a prop i tan lluny. Portar un grup dels Països Catalans continentals per a un ajuntament, associació o comissió de festes balear és car. Al cost del catxet, pel molt rebaixat que el grup peninsular decideixi rebaixar-lo per a fer viable el concert, se li ha de sumar el preu del bitllet de vaixell o avió, el transport local i l'allotjament. Tampoc afavoreix gens el fet de tenir un partit de govern com el PP, dominant al Parlament, als Consells i als consistoris. Un partit que no només no fa res per a facilitar la promoció de la música autòctona ni facilitar un intercanvi natural i bidireccional entre artistes d'una banda, sinó que ha acompanyat aquesta inacció amb una bel·ligerància absoluta contra a llengua catalana i tot el què soni català. Perseguidor i mordassa d'emissores-altaveu que volen projectar la cultura pròpia com foren Som Ràdio o Ràdio -Televisió de Mallorca i desdibuixador i aniquilador de la funció de promoció de creadors nacionals que hauria de tenir IB3 al territori.

En aquest context a la que la geografia inevitable se li uneix una mala fe condemnable, les oportunitats que pot tenir un grup català o valencià a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera al llarg d'un any són ben poques. A tall d'exemple Els Catarres. Nom consolidat a Catalunya i al País Valencià, amb una cançó “Seguirem lluitant” que ha estat himne de la marea verda educativa contra el TIL de Bauzá, i un públic molt fidel a les quatre illes, dels més de 100 concerts que haurà realitzat presentant Postals (Música Global), n'haurà fet més a l'Estat francès (vuit) que a les Balears (dos). El primer, a Fornells (Menorca) on l'ajuntament, a més d'acontentar els seguidors locals, recull els catalans que passen cada estiu per la població a degustar la típica caldereta de llagosta. El segon, aquest divendres 15 d'agost, a la que s'ha convertit en la gran cita de l'estiu a Mallorca, encara que li pesi a molts, les Festes de Sant Roc de Porreres. Cada any, l'organització confecciona un concert amb els grans protagonistes de l'escena musical nacional que reuneix milers i milers de persones. Aquest 2014 amb un cartell, marcadament principatí i amb l'al·licient que aquests noms no han coincidint mai tots junts en un mateix recital a Catalunya. Porreres reuneix, a més dels d'Aiguafreda, dues propostes capdavanteres més; Txarango i Manel; i un històric com Gerard Quintana. Els primers en el seu primer i únic concert de la gira La Tempesta al territori, i els barcelonins, repetint més de mig any després d'haver exhaurit totes les entrades de la seva actuació al Teatre Principal de Palma. Menció a part, mereix l'exSopa de Cabra. Resident a Eivissa, sumant els concerts dels seus companys, empata a quatre: Formentera, una altra de les festes majors on cal parar-hi almenys un cop a la vida i dos concerts a la més gran de les Pitiüses.

A Porreres, afortunadament, no hi mana el PP. Per desgràcia dels populars, tampoc hi mana un d'aquells partits als qui els seus dirigents els hi agrada anomenar pancatalanista i radical, sinó una formació amb un nom que a Catalunya s'associa, entre altres connotacions molt diverses, amb seny i moderació: Convergència per les Illes. Un projecte polític amb uns mínims que hauria de tenir qualsevol altra proposta que es presentés per a governar a un territori: respecte per la cultura pròpia i els sentiments dels seus ciutadans.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.