Viasona té indexats 4.333 grups, 10.740 àlbums i 82.455 cançons

Pere Tàpias

Joan Collell i Xirau, més conegut pel nom artístic de Pere Tàpias, (Vilanova i la Geltrú, 19 de maig de 1946 - Sant Pere de Ribes, 22 d'abril de 2017) va ser un cantautor, gastrònom i locutor de ràdio català.

Estudià Dret a la Universitat de Barcelona, on entra en contacte amb gent de l'espectacle. Va debutar en el món de la cançó el 1968 amb un single de dues cançons: "La tia Maria" i "El progressista". Des del primer moment, el seu estil irònic i informal contrastava amb la seriositat d'altres cantants de la mateixa generació (la Nova Cançó). De fet, no va ser acceptat a Els Setze Jutges i el seu primer Long Play no va aparèixer fins al 1973: Per a servir-vos. El següent, Si fa sol, veuria la llum el 1975. La seva cançó més coneguda ("La moto") s'inclou en el disc 400 pendons (1979). L'any següent seria el torn de Passeig del Carme (nom d'un emblemàtic carrer vilanoví), que alguns consideren el seu treball més reeixit.

El 1987, amb La mar de bé, va deixar la música durant un llarg període i es concentra en altres activitats. D'una banda, la ràdio i la televisió (on presenta el programa Què vol veure? del circuit català de Televisió Espanyola); de l'altra, la seva tasca de gastrònom (escrivint llibres i promocionant el xató) i la seva feina d'advocat. Des de 1996 combina ràdio i cuina en el programa de Catalunya Ràdio Tàpias variades.

L'any 2001 va publicar un recopilatori titulat Les meves cançons i va fer algunes actuacions per tot Catalunya. Va exercir com a Defensor de la ciutadania de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

El 22 d'abril de 2017 va morir a l'Hospital de Sant Pere de Ribes, a causa d'una malaltia hepàtica.

URL curta